Besøg hos verdens største producent

Turen til Spanien i maj 2010

Klik her og se hvordan man kløver en skifer.

Cupa Pizarras ejes af 3 familier og omsætter for ca. 2,3 milliarder euro.

Kort fortalt:Vi startede ved Cupa Pizarras hovedkontoret i Ourense i Galicen, Nordvest Spanien. Et kæmpe lager med flere tusinde af paller med tag naturskifer.

Vi fik en velkomst tale hvad dagen skulle bringe. Vi skulle op og se 2 skiferbrud (de har 20 skiferbrud i området) Vi blev fragtet rundt i 4×4 jeep, højt oppe i bjergene hvor det sker. Det var et super vejr med 25 grader og solskin. En uge før havde det været snevejr.

Det tager ca. 3 år med div. prøver af skiferforekomster, samt at grave sig frem til skiferen og yderligere 3 år før de kan sælge den. De kan kun bruge ca. 3-5% af alt den skifer de udvinder.

Positive, høflige, opmærksomme og dygtige håndværkere.
Selv i virkeligt møgvejr.
En helt igennem en god og tryg oplevelse.

Elisabeth Momme
Ulstrupgård A/B, Helsingør

Cupa ”låner” det område, som de har tage gode skiferprøver af. De skal reetablere området, når de er færdige med udgravningen. Dette brud vi så startede i 1985 og man forventer, at der kan udgraves ca. 30-40 år endnu med den høje aktivitet til tagskifer. 30-50 mand er i gang daglig i et skiferbrud. Investeringer i maskiner og materiel er i 100 mill. klassen.

Der bruges dynamit og store maskiner til at fjerne dårlig skifer ind til den gode skifer. De har dumpere, som læsses på 4 min i en 120 tons dumper, som har 1500hk – en vild oplevelse!

For at skære blokke fri kører en wire med diamanter i op til 2 døgn. De store klodser på flere tons køres ned til fabrik, hvor det skæres op i mindre stykker – videre på transportbånd til folk, som så kløver det til skifer med mejsel og hammer. 

Arbejderne er i meget høj kurs. De tjener dobbelt så meget som en gennemsnits spanioler ca 1100 euro om mdr. netto udbetalt.~Vi fik alle lov til at kløve, skære og pakke skifer.​