Besøg hos verdens største producent

Turen til Spanien i maj 2010

Klik her og se hvordan man kløver en skifer.

Cupa Pizarras ejes af 3 familier og omsætter for ca. 2,3 milliarder euro.

Kort fortalt:Vi startede ved Cupa Pizarras hovedkontoret i Ourense i Galicen, Nordvest Spanien. Et kæmpe lager med flere tusinde af paller med tag naturskifer.

Vi fik en velkomst tale hvad dagen skulle bringe. Vi skulle op og se 2 skiferbrud (de har 20 skiferbrud i området) Vi blev fragtet rundt i 4×4 jeep, højt oppe i bjergene hvor det sker. Det var et super vejr med 25 grader og solskin. En uge før havde det været snevejr.

Det tager ca. 3 år med div. prøver af skiferforekomster, samt at grave sig frem til skiferen og yderligere 3 år før de kan sælge den. De kan kun bruge ca. 3-5% af alt den skifer de udvinder.

Arbejdet var veltilrettelagt og de blev færdige før tid. Man må især rose firmaet for deres kommunikation, ikke mindst de ugentlige nyhedsbreve med billeddokumentation.

Et firma jeg varmt kan anbefale.

Jacob Hatting
Andelsboligformand

Cupa ”låner” det område, som de har tage gode skiferprøver af. De skal reetablere området, når de er færdige med udgravningen. Dette brud vi så startede i 1985 og man forventer, at der kan udgraves ca. 30-40 år endnu med den høje aktivitet til tagskifer. 30-50 mand er i gang daglig i et skiferbrud. Investeringer i maskiner og materiel er i 100 mill. klassen.

Der bruges dynamit og store maskiner til at fjerne dårlig skifer ind til den gode skifer. De har dumpere, som læsses på 4 min i en 120 tons dumper, som har 1500hk – en vild oplevelse!

For at skære blokke fri kører en wire med diamanter i op til 2 døgn. De store klodser på flere tons køres ned til fabrik, hvor det skæres op i mindre stykker – videre på transportbånd til folk, som så kløver det til skifer med mejsel og hammer. 

Arbejderne er i meget høj kurs. De tjener dobbelt så meget som en gennemsnits spanioler ca 1100 euro om mdr. netto udbetalt.~Vi fik alle lov til at kløve, skære og pakke skifer.​